COACHING BLOG

Megosztás

A tökéletes szülő. Ismered? A szülők sokszor a tökéletességre való törekvéssel nehezítik meg a mindennapokat. Nem fog menni, de van megoldás.


Míg az emberek jelentős része hosszú-hosszú éveket tölt el a különböző oktatási intézményekben és számos továbbképzésen – élethosszig tanul, ahogy mondani szokás –, hogy az adott szakmáját művelhesse vagy fejlődjön abban, addig a szülői létre szinte semmilyen valódi, az igazság minden aspektusát bemutató „képzés” nem érhető el. A „hogyan legyél elég jó szülő?” kérdésére nagyon nehéz jó válaszokat kapni és sokszor, ha megvan a kellő bátorság és motiváció, egy mély life coaching segít a jó megoldások megtalálásában.

Úgy is mondhatnánk: amíg egy karrierválság viszonylag egyszerűen megoldható, addig egy „szülőnek” sokkal nehezebb dolga van.

Tökéletes szülő? Anya és apa új helyzetben – nekik íródott ez a könyv

Ráadásul a miénk e téren is egy különösen képmutató társadalom; elvárja, hogy tökéletes szülő legyél, miközben nem ad hozzá semmilyen használható tudást, gyakorlatot. Ellenben ideálképeket felfestve sok mindent elhallgat s közben még meg is bélyegzi a szomorúfűzzel átitatott kánontól eltérő anyát-apát. Az ezredforduló után, de főleg napjainkban szülőnek lenni nem a nyolcvanas évek elvárásrendszerét jelenti, így a sok évtizedes korábbi mintázatok nem csak működésképtelenek napjainkban, de egyes elemeik megőrizték mérgező mivoltukat is.

Szuperanya helyett anya (Edward Cisneros/Unsplash)

Ha úgy érzed, hogy a könyv nem elég: life coaching

Hova nyúljon az, aki szeretne szülőként is fejlődni, nem akar masszív és sokszor érthetetlen módon megírt könyveket bújni éjszakánként? Hova forduljon az, akinek elege van a „majd elmúlik”, az „anya vagy, megoldod”, vagy az „férfi vagy, igyál meg egy sört” típusú szövegekből? Nem árulok zsákbamacskát: a life coaching kifejezetten alkalmas arra, hogy az ember szülői lét nehézségeit feltárva azokra megoldásokat is találjon és a legtöbbet képes legyen magából kihozni.

De most ajánlok egy remek könyvet.

Erica Reischer pszichológus remek társ abban, hogy a számos nehéz helyzetre a sémákból – a sémáinkból – kilépve nézzünk rá. A 75 stratégia a boldog és sikeres gyerekek neveléséhez című könyvében nagyon sok témát vezet elő.

Csak néhányat emelek ki:

szó esik a figyelem fontosságáról

kiemeli a valós együttlét jelentőségét

megmutatja, miért fontos az ígértek betartása

a gyerek teljes elfogadása

jelzi, hogy miért fontos a határok meghúzása

beavat a fegyelmezés nem mérgező módjaiba

megmutatja a következetesség erejét

a szülő változásának szükségességére is felhívja a figyelmet

hangsúlyozza az ölélés fontosságát

Nem csupán a mindössze átlagosan kétezer karakteres téma- és helyzetleírásai, hanem az életszagú tippjei is nagyon hasznosak nem csak kezdő szülők számára.

Tökéletes szülő vs. elég jó szülő (Juliane Liebermann/Unsplash)

A könyv egyik fontos erénye, hogy a hasonló írások kilencvenkilenc százalékával ellentétben nem csak „az anyáknak” íródott, hanem tisztában van azzal is, hogy a gyerekeknek szokott lenni apjuk is. Egy másik erénye a könyvnek, hogy maximálisan hiányzik belőle a jó öreg magyaros farizeus hozzáállás, így nem nevezi bűnösnek a szülőket, ha az a gondolatuk támad olykor, hogy szeretnének néha egyedül lenni harminc percet – vagy éppen többet. Egy-egy life coaching ülésen elhangzanak izgalmasabb dolgok is.

Én egyáltalán nem szégyellem forgatni, olvasni, tanulni belőle, ráébredni egy-egy helytelen mondathasználatra vagy egy helyzet kezelésére. Ne legyél szigorú: neked is vannak rossz megoldásaid és soha nem leszel tökéletes szülő. A tökéletességre való törekvést el kell engedni, az „elég jó” is jó.

Hibázni érvényes, tanulni inkább kötelező, vagy erősen ajánlott.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek