COACHING BLOG

Megosztás

Minden ötödik ember érintett, vagyis a népesség húsz százaléka szuperérzékeny (highly sensitive person – HSP), így valószínűleg te is találkoztál már ilyen emberrel, esetleg te is ilyen vagy, csak nem tudsz róla. A „szuperérzékeny vagyok?” kérdésében itt tudod magad tesztelni.


Több jele is van annak, ha valaki szuperérzékeny; ha téged többek között zavarnak a hangos zajok, hamar kifáradsz a társaságban, nehezen viseled a változásokat, az erőszak minden formája felkavar és inkább visszahúzódó vagy s nem a legnagyobb hangadó, akkor érdemes foglalkoznod a dologgal.

A szuperérzékenyek esetében az érzékenység nem egyenlő a mimóza lélekkel és nem sírnak akkor sem, ha valaki csúnyán néz rájuk. Esetükben egyfajta idegrendszeri- és alkati sajátosságról van szó, egy a többségtől eltérő idegi huzalozásról annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

Szuperérzékeny vagyok, nem depressziós

A szuperérzékeny emberek nagyobb empátiával bírnak, nagyságrendileg több ingert és információt érzékelnek és fogadnak be a környezetükből másoknál, amiket mélyebben dolgoznak föl, ami leginkább a kreatív vagy segítő szakmák területére vezeti őket.

A szuperérzékenyek empátiaszintje átlagon felüli (fotó: geralt/pixabay)

Viszont erőteljesebben reagálnak a külvilág ingereire, e zajos és gyorsan változó világ alapvetően zavarja, pontosabban túlterheli őket. Mert itt a lényeg: a varázserőként is értelmezhető nagy és mély befogadóképesség, ugyanakkor teher is, mivel a szuperérzékeny emberek igen gyorsan kifáradnak, „túlingerlődnek” bármilyen ingergazdag környezetben.

Szuperérzékenyek: sport és munkahely

Igen, még a munkahelyi nyüzsgésben is, így nem véletlen, hogy miközben a HSP-k leginkább vállalkozóként vagy freelancerként találják meg az egyensúlyt az életükben, kedvenc sportjuk legtöbbször a futás, vagy más egyéni sport. Ők azok, akik az átlagánál jobban igénylik a csendet, az egyedüllétet – mivel így tudnak feltöltődni – a mentális megtisztulást.

A szuperérzékenyek egyik kedvenc sportja a futás (fotó: kinkate/pixabay)

Fontos tisztában lenni azzal, hogy miközben a mi kultúránk gyakran látja el a HSP-ket a „depressziós”, a „szorongó”, az „introvertált” címével, kifejezetten nem erről van szó –, főleg, hogy a szuperérzékenyek közel egyharmada introvertált. Mentális- és lelki megbetegedések éppen úgy jelen lehetnek egy szuperérzékenyen életében, ahogyan egy átlagos ember is megküzdhet azokkal, de a HSP idegrendszeri- és nem lelki kérdés.

Alain N. Aron – aki maga is HSP és a téma úttörő kutatója – „Szuperérzékeny vagyok?” című könyve először huszonöt éve jelent meg (időközben gyakorlati kézikönyve is elérhetővé vált).

Az új eredményeket is felvonultató jubileumi kiadás gazdag és sűrű tudás anyagának főbb területei:

  1. a szuperérzékenység idegrendszeri- és személyiségjellemzői
  2. részletes pszichológiai háttér
  3. a gyerekkor és a jelen átkeretezése az új ismeretek tudatában
  4. párkapcsolatok mindenféle felállásban
  5. szuperérzékenyek és a munka, karrier
  6. szuperérzékenyek és az öngondoskodás
  7. számos terápia tanulságos ismertetője

Egy szuperérzékeny élete valószínűleg sosem volt egyszerű. De korunk extrém zajossága és társadalmi elvárásai mindenképpen kihívás elé állítják e sok-sok millió embert éppen úgy, ahogyan a környezetüket is. E könyvet ajánlom mindenkinek, legyen szuperérzékeny vagy sem, alkalmazott vagy vállalkozó, kolléga vagy vezető.

(kiemelt kép: Geralt/Pixabay

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek
Home office gyerekekkel: így oldhatod meg

Íme néhány azonnal megvalósítható trükk, hogy könnyebb legyen az élet és kevesebb a stresszhelyzet, ha a home office gyerekekkel című sztorit tűzték nektek műsorra. Tudom, hogy a legtöbb ember számára

Az önismeret jelenti a szabadságod alapját

Önismeret nélkül nehéz harmonikus életet élni. Sőt, nem is lehet, ezért érdemes vele foglalkozni. Sokak számára jelenthet sok mindent. Végtelen lelki El Camino-t. Folyamatos AHA-élményt. Mély belső dialógust. Szembenézést. Lehetőséget