COACHING BLOG

Megosztás

Önismeret nélkül nehéz harmonikus életet élni. Sőt, nem is lehet, ezért érdemes vele foglalkozni.


Sokak számára jelenthet sok mindent. Végtelen lelki El Camino-t. Folyamatos AHA-élményt. Mély belső dialógust. Szembenézést. Lehetőséget a korrekcióra. Lehetőséget a fejlődésre.

„Lerágott csont, hagyjuk már.”

Szerintem viszont ne hagyjuk!

A jó önismerettel bíró ember abban különbözik azoktól, akik semmit vagy nagyon keveset tudnak önmagukról, hogy képesek felismerni és megérteni az érzéseiket és a gondolataikat, illetve az ebből is következő viselkedésüket, valamint ezek egymással való bonyolult kölcsönhatásait is. Vagyis, ha jó önismerettel bírsz, akkor ismered a saját személyiséged összetevőit, határait és lehetőségeit.

Önismeret bármikor és bárhol (Fotó: Sonny Mauricio/Unsplash)

Az önismeret fejleszthető

És az a jó az egészben, hogy első lépésben nagyon egyszerűen fejlesztheted az önismereted; például csak visszajelzéseket kell kérned magadról a családodtól, barátaidtól vagy a munkatársaidtól. Mivel nap mint nap számtalan szerepben vagyunk jelen az életünkben – feleség és férj, szülő, barát, kolléga vagy vezető – ezek tudatosítása, pontos meghatározása, a jó és a rossz dolgok feltárása – szintén hasznodra válik.

A komfortzónád elhagyása, a határaid feszegetése szintén arra szolgálnak, hogy megmutassák, milyen ember is vagy igazából. A komolyabb szakmai potenciállal bíró pszichológiai oldalakon elérhetsz önismereti teszteket, de a Johari ablak is a segítségedre lehet. Ha pedig úgy érzed, hogy ez nem elég és szintet lépnél, keress meg egy life coach-ot.

Az önismereti út, noha az egyénről szól, mégis egy univerzális hatású belső munkát feltételez.

Önmaguk működésével tisztában lévő emberek összessége nagyobb eséllyel hoz létre jól működő csoportokat, közösségeket, társadalmakat. Egy jobb világot? Akár még az is lehetséges.

Az önismeret a férfiaknak is jól áll (Fotó: Tiago Felipe Ferreira/Unsplash)

Pontosan nem is tudom már, hogy mikor kezdtem el igazán mélyen önismereti kérdésekkel foglalkozni (kinek vannak egzakt pillanatai?), de abban biztos vagyok; egyszerűen meg akartam érteni helyzeteket, az azokban való jelenlétemet, mindenféle előjelű reakcióimat. Pontosan tudni akartam, miért tesz valami szomorúvá vagy boldoggá, mi visz előre az emberi kapcsolataimban, a munkámban, a sportban, a zenében. Tudni akartam, hogy mi az, ami bennem van – és hátráltat. Tudni akartam, hogy mi az, amire igazán szükségem van a teljes élethez. Sőt: azt is tudni akartam, hogy számomra mit is jelent a teljes élet.

Egy pillantást vetve az elmúlt két évtizedre azt viszont nagyon is tudom, hogy az önismereti út számomra a bátorságot, a személyes igazság keresését és a szabadságot jelenti annak minden felelősségével és terhével, nehézségével együtt. Igen, a szembesülés olykor fájdalommal is jár és talán a bátorság sem állja ki mindig a tízpontos próbát.

Lehetőséget ad a hibák kijavítására

De az önismeret lehetőséget ad a fejlődésre, lehetőséget ad a korrekcióra. Mindig van helye és oka a fejlődésnek és a korrekciónak is. Sokkal többet jelent annál, hogy például egy adott helyzetre, eseményre miképpen reagál egy ember. Annak bátor és olykor nehéz belátása, hogy nem vagyunk és nem is lehetünk tökéletesek. Hogy hibázhatunk kicsit- és nagyot egy olyan instant világban, ahol mindent – az embert, a bizniszt – áthat a tökéletesség (látszata). Örült nyomásról van szó, ami ellen az egyik legjobb eszközünk a mély önismeret, az önvádba nem átcsapó korrekt önreflexió.

Az önismereti út első lépései (fotó: Milada Vigerova/Unsplash)

A mély (ön)megismerése való törekvés nyílt sisakos szembenézés önmagunkkal, ami segít elhelyezni önmagunkat a világban, s egyszerre tesz bennünket sebezhetővé és nagyon erőssé is. Abban hiszek, hogy e két dolog nem zárja ki egymást. De abban is hiszek, hogy aki képben van önmagával, nagyobb eséllyel irányítja a saját életét.

Vajon kinek az életét éljük, amikor késő éjjel elégedetten kikapcsoljuk a gépet?

A sajátunkat?

Biztos, hogy autentikusan élünk, vagy a külső tényezők adaptációs nyomása felemészt bennünket?

Valóban megfelelően reagáltunk?

Tuti, hogy a saját helyzetünkért a főnök, a szomszéd, vagy Mici macska a felelősek?

Miből táplálkoznak az örömeink és a negatív érzéseink?

E kérdésekre – és sok más hasonlóra is – a választ csak egy mély, a szembenézést felvállaló, az elfogadásra és a korrekcióra nyitott ember találhat.

Az önismereti út a választás szabadsága, egy jobb életminőség alapja.

Ne mondj le róla.

Összegezve

  • a harmonikus élet alapja a jó önismeret
  • az önismeret fejlesztése nem rakétatudomány
  • aki ismeri önmagát, irányíthatja az életét is

(Címlapkép: Fares Hamouche/Unsplash)

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek
A szabadúszó kihívásai és azok megoldásai

Szabadúszónak lenni manapság az egyik legnépszerűbb dolog, sokak számára jelent alternatívát az addig mókuskeréknek, egyfajta rabságnak megélt alkalmazotti lét után. A szabadúszó korunk titkon irigyelt figurája, aki „nyaralva dolgozik”. Szabadúszónak

A stresszkezelés fontossága és lépései

A stresszkezelés során arra törekszünk, hogy megelőzzük a krónikus stressz kialakulását, vagy megjelenése esetén sikeresen csökkentsük azt a mentális- és fizikai egészségünk érdekében. A stressz szintünk csökkentésével az egyébként is

A kék fény hatása: ezért ne aludj a mobiloddal!

A kék fény a szervezetünkre és az egészségi állapotunkra gyakorolt negatív hatása sokszorosan bizonyított tény. Rontja a szemünk egészségét és negatívan befolyásolja az alvásunk minőségét. Az viszont igaz, hogy az

Stresszhelyzet: így lehetsz ellenállóbb

Bármilyen stresszhelyzet tegye húzóssá a napodat, ha időt és energiát fordítasz magadra, megbirkózol bele. Például, ha sportolsz. A fizikailag aktív emberek jobban és egészségesebben élnek, az élet minden területén jobban