COACHING BLOG

Megosztás

Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook

A mérgező emberek sokak életét keserítik meg. Mindannyian találkozhattunk már toxikus emberekkel. A mérgező ember áskálódik mögötted és ellened, minden létező eszközzel akadályozza az életed, elszívja az életerőd, az életed olyan színterein jelenik meg, ahol nagyon nincsen keresnivalója.


Körülötted bárki mérgezővé válhat. Rokonod, barátod, ismerősöd, kollégád, főnököd. Vagy akár a példaképed, sporttársad, csapattársad is.

A mérgező ember nem a szobában gubbaszt

A mérgező ember sokak fejében talán egyfajta, a félhomályos szoba sarkában gubbasztó figura képében jelenik meg. Van ilyen is. De az ilyen figura megjelenhet nagyon is látványosan; látszólag boldogan, frissen, energikusan, olykor szemkápráztatóan. Az online és a valóság első pár perce mindent elbír, de éles helyzetekben a pillanat milliomod része alatt lelepleződik.

A mérgező ember szélsőségesen énközpontú, elképesztően gravitál; minden energiát igyekszik elszívni másoktól. A legpatinásabb névjegykártya birtokosa is lehet olyan ember, akinek a jelenléte feszültséget kelt, aki összezavar, szemben veled és az érdekei mentén felemel, de neki hátat fordítva Sith Nagyúr módjára szívja el az erőd. Szinte észre sem veszed, csak minden nappal egyre gyengébb vagy. Megrendíti az önbizalmad és értékrended.

Miről ismerheted föl őket?

énközpontúak

döbbenetesen alacsony az empátia szintjük

a manipuláció nagymesterei

nem adnak semmit, de mindent el akarnak venni

ritkán, vagy sosem kérnek bocsánatot

önkritikájuk látszólagos, a pozitív megerősítésre utaznak

fekete fényükkel nem csak másokat, hanem önmagukat is elvakítják

isten komplexussal jelennek meg minden helyzetben

folyamatosan ítélkeznek és kombinálnak

nem tisztelnek senkit

nem, vagy csak az érdekeik mentén örülnek mások sikereinek

A mérgező emberek ellen egy igazán jó megoldás létezik

Nem akkor teszel rosszat magaddal, ha az ébredési folyamatod lassú – tegye fel a kezét, aki az énképviselet, a magas szintű önismeret császáraként jött a világra –, akkor van súlyos probléma és akkor hibázol, ha az esetleges jószándékú, esetleg erősebb jelzések ellenére sem teszel semmit.

Változtatni és kiállni nem könnyű. De sem az asszertivitás, sem a nyílt- és erősebb kommunikáció nem képes megváltoztatni egy ilyen embert, mint ahogyan az oroszlán sem tér át a vegán kosztra. S főleg: kinek van arra energiája, hogy folyamatosan hárítson, védekező állásba húzódjon?

Adódik az egymillió dolláros kérdés, hogy mit tehetsz az életed mérgező emberekkel?

Sok mindent írnak asszeritivásról, türelemről, lágy odafordulásról és a másik fél helyzetének megértéséről. Ez csak egy ideig „működik”, csak látszatmegoldásról van szó éppen a mérgező emberek jellemzői miatt – hiszen éppen a befogadás, az önismeret és az önreflexió képessége hiányzik belőlük. Megtévesztenek, átvernek és lerabolnak. Lehet kínlódni évekig, akár egy életen át, folyamatos stresszben (a stresszel szemben így lehetsz ellenállóbb) és szorongásban

Az egyetlen megoldás a kapcsolat lezárása és végleges megszakítása.

Fotó: Michal Jarmoluk/Pixabay

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek
A tökéletes szülő: ez a könyv nem neki szól

A tökéletes szülő. Ismered? A szülők sokszor a tökéletességre való törekvéssel nehezítik meg a mindennapokat. Nem fog menni, de van megoldás. Míg az emberek jelentős része hosszú-hosszú éveket tölt el

Szuperérzékeny vagyok?

Minden ötödik ember érintett, vagyis a népesség húsz százaléka szuperérzékeny (highly sensitive person – HSP), így valószínűleg te is találkoztál már ilyen emberrel, esetleg te is ilyen vagy, csak nem

Home office gyerekekkel: így oldhatod meg

Íme néhány azonnal megvalósítható trükk, hogy könnyebb legyen az élet és kevesebb a stresszhelyzet, ha a home office gyerekekkel című sztorit tűzték nektek műsorra. Tudom, hogy a legtöbb ember számára