COACHING BLOG

Megosztás

Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook

A hatékony home office kialakítása nem lehetetlen, ám nagyfokú tudatosság szükséges hozzá. Plusz néhány valóban használható trükk is, amiből íme néhány, ami biztos, hogy a segítségedre lesz.


Közel nyolcszázezer ember dolgozik home office-ban Magyarországon. Nagy az esély rá, hogy te is közöttük vagy – így ez a poszt mindenképpen neked szól. A magyar munkavállalók több mint tizenhét százaléka az iroda a helyett a nappalijában (szerencsésebbek a dolgozó szobájukban vagy egy a munkavégzésre kialakított „sarokban”) végzi a munkáját nap mind nap. Mindez persze nem a munkaadók organikus szemléletváltásának, hanem a koronavírus-járványnak köszönhetően van így. Ráadásul egyre nagyobb a nyomás a dolgozókon, hogy menjenek vissza az irodába, természetesen a jó öreg vezetői kontroll miatt. Pedig ezerszer megdöntött tétel, hogy az emberek csak az irodában képesek és hajlandóak korrekten végezni a munkájukat.

A hatékony home office a tudatosságon is alapul. Fotó: Bruce Mars/Unsplash

Szerencsére úgy tűnik, hogy teljes visszarendeződés nem várható és a hibrid munkavégzés lesz az közös nevező. Vagyis mindenképpen lesznek még olyan, talán egyáltalán nem rövid időszakaid, amikor otthonról kell helyt állnod a melóban. Mivel nincsenek egyforma élethelyzetek, így nincsenek univerzális, mindenki számára üdvös megoldások sem. Viszont minden javaslatot tovább gondolhatunk, személyre szabhatunk. Ehhez szeretnék adni néhány tippet.

A hatékonyság távmunka gyilkosa: vándorlás szobáról szobára

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mind amikor a nappaliban megkezdett meetinget a hálóban folytatod, majd onnan kiszorulsz a konyhába, hogy aztán a gyerekszobán át újra a konyha érintésével a nappalidban fejezd azt be. Ezt a körpályát úgy tudod elkerülni, ha pontosan meghatározod, hogy a lakás melyik részében s a nap melyik szakában végzed a munkád. Ha rendelkezésedre áll egy dedikált dolgozószoba, akkor az egy szerencsés helyzet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor nevezz ki és alakíts át otthoni munkahelyeddé egy olyan „sarkot”, ami kívül esik a lakás főbb „útvonalain”, illetve valamennyire védetté tesz téged a veled együtt élők ingereivel szemben.

Home office: amikor a család nem hagy nyugodtan dolgozni

Valószínűleg sokan hiszik azt, hogy mivel otthon dolgozol, valójában nem is dolgozol, hiszen otthon vagy. Tudat alatt ez a félreértés adja meg a veled együtt élők számára a felhatalmazást arra, hogy zavarjanak. Esetleg jelezzék, ha lejárt mosógép. Vagy enni kellene adni a gyerekeknek, akik pont percenként akarnak veled legózni (ami amúgy egy szuper dolog, csak nem munkaidőben). Ha szeretnéd minimalizálni a hátráltató tényezőket, akkor egyértelműen jelezned kell a lakásban veled lévőknek, hogy mikor vagy számukra elérhető. Alkoss olyan alapszabályokat, amelyek egyértelműen mutatják, hogy mikor dolgozol, milyen helyzetekben keressenek s mikor pihensz.

Pihenni akarok egy picit! – amikor az agyad felüvölt

A home office egyik legfontosabb jellemzője, hogy az idő háromszor olyan gyorsan telik, mint az irodában. Hosszú órák is eltelhetnek anélkül, hogy akár csak egyet pislognál, meginnál egy pohár vizet vagy nyújtózkodnál egyet. Vagyis a hatékony home office kialakítása csak úgy lehetséges, ha magaddal is foglalkozol. Ha bármilyen okból nehéz is fejben tartanod, állíts be emlékeztetőket; így nem felejtesz el hidratálni, enni. Vagy ötven percenként felállni az asztaltól és ellépni a képernyőtől, hogy egy kicsit átmozgasd magad (az ülés a modern ember egyik legalattomosabb csendes gyilkosa) és az agyad, az idegrendszered is regenerálódjon, felfrissüljön. Amikor már halogatsz, vagy századjára ütöd félre ugyanazt a betűt, azt nem más, mint az agyad segélykiállása: pihenni akarok egy picit! Tornázz vagy sétálj pár percet a friss levegőn. A rendszeres szünetek nem csak a mentális- és a fizikai egészségedet támogatják, hanem a hatékonyságod is növelik.

Nem kell, hogy a távmunkában magányossá válj

Az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, de az egyik hátránya mindenképpen a szociális kapcsolatok beszűkülése, szélsőséges esetben a teljes leépülése. Bizonyos embertípusok – például az introvertáltak, a szuperérzékenyek – eléggé jól elvannak egyedül is, sőt. Viszont sokak számára a lakásban egyedül kuksolni hetekig, akár hónapokig kifejezetten kimerítő lehet érzelmileg és mentálisan is. Szerencsére semmi akadálya annak, hogy olykor együtt ebédelj valakivel. Vagy kihasználd a digitális eszközök adta lehetőségeket és kapcsolatba lépj más emberekkel is.

Főzni, rendelni, vagy távmunkában dolgozni?

A főzés egy kellemes, sokak számára meditatív és önmegvalósító tevékenység. Mégis érdemes átgondolni, hogy vajon az értékes munkaidőben történő főzögetésnek nincs-e túlságosan nagy ára. Például elcsúszó határidők, tűzoltás, gyerekek esetén kimerítő és hatékonytalan éjszakai munka. Vagyis érdemes az étkezésről előzetesen gondoskodni, például az előző napban megfőzni vagy egy-egy nap ételt rendelni. Így az evésre szánt időd valóban az evésről és nem az idegeskedésről szólhat. A munkanapokon a konyhapultnál elhasznált energiádnak biztosan van jobb helye is a hasznosulásra.

A hatékony home office és a strukturált munkaidő

Mára valószínűleg sokan váltak egy illúzióval szegényebbé: a home office nem jelent egyenes utat a munka-magánélet egyensúlyához. Sőt, a nem vigyázol, komoly egyensúlyvetés és végső soron kiégés lehet a vége. Nem marad energiád sem önmagadra, sem azokra, akik számodra fontosak. Határozd meg a munkaidőd kezdetét és végét is, ha pedig végeztél, zárd el a munkavégzés eszközeit és foglalkozz mással.

Légy fizikailag aktív, sportolj!

A WHO ajánlása szerint legalább heti 2,5 órát kellene fizikai aktivitással töltened, ami nevetségesen kevés idő ahhoz képes, hogy naponta legalább 3 órát töltesz a mobiloddal. A rendszeres sporttevékenység támogatja a fizikai, a mentális és a lelki egészséged is, pengébb leszel agyban is. Kattints ide, ha a sport áldásos hatásairól olvasnál!

Szánj időt az elegendő alvásra

A „nekem nincs időm aludni…” korunk egyik legkárosabb és sajnos sokak életét meghatározó mondása. Az időben elegendő és minőségében is megfelelő alvás alapvetően határozza meg az egészségi állapotodat. Nagyjából egy-két hét alváshiány elegendő a hangulatod, a memóriád, a koncentrációs képességed romlásához, hiszen nem adod meg a lehetőséget az agyad és az idegrendszered regenerációjára. A felnőttek többséges hat-kilenc órát alszik, közel egyharmaduk alvászavarokkal küzd; ha eleget alszol (amihez itt találsz hasznos tippeket), jobb lesz a teljesítményed, véded az egészséged s még jobb arc is leszel.

Összefoglalva

  • Jelölj ki munkaállomást
  • Kommunikáld az otthoni munkavégzésed kereteit
  • Rendszeresen tarts szüneteket
  • Sportolj rendszeresen
  • Figyelj oda az alvásra

Címlapkép: Jason Strull/Unsplash

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek
Karrier újratervezés: az első lépéseidről

A karrier újratervezés az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha a munkahelyünk nem jelent számunkra elég motivációt, vagy új kihívásokat keresünk. Egyik ügyfelem komoly problémával keresett meg: szeretett volna felmondani

A stresszkezelés fontossága és lépései

A stresszkezelés során arra törekszünk, hogy megelőzzük a krónikus stressz kialakulását, vagy megjelenése esetén sikeresen csökkentsük azt a mentális- és fizikai egészségünk érdekében. A stressz szintünk csökkentésével az egyébként is