COACHING BLOG

Megosztás

Share on linkedin
Share on email
Share on pinterest
Share on facebook

Sok előnye mellett kevés szó esik arról, hogy home office kellő (egészség)tudatosság híján nem csak a mentális-, hanem a fizikai egészségre is negatív hatással bír.


Előbbi ezerszer kitárgyalt téma a különböző személyiségtípusok és generációs „igények” mentén. Ehhez csak annyit: mivel az introvertáltak is emberek, így az „élő az élőhöz” való kapcsolódási alapszükséglet miatt valószínűleg számukra sem okoz végtelen örömöt és gyönyört a nappaliban való kuksolás a képernyő előtt. A kiégés pedig tényleg civilizációs betegséggé nőtte ki magát.

Arról nem sok szó esik, hogy a tartós home office – ezért is vagyok híve a hibrid megoldásnak – milyen mértékben gyógyítja bele az embereket a székükbe. Nincs szó arról sem, milyen mértékben vette el a sokszor a napi rutin részét képező fizikai aktivitás lehetőségét. Lehetőségeik szerint ezrek választották és választják újra például a bringát, vagy éppen a sétát az autó vagy a tömegközlekedés helyett.

Az embert nem arra tervezte az evolúció, hogy az ébren töltött idejének jelentős részét szociálisan izoláltan és főleg ülve(!) töltse.

A sport ellensúlyozza a home office negatív hatásait

Napi tíz-tizenöt kilométer kerékpározás mindenkinek az egészségére válik, hiszen nem csak a kalória ég el, hanem a mozgás karban tartja az izmokat, pozitív hatással bír a keringési rendszerre. Emellett az agyi működést serkentve növeli a kreativitást. S egyfajta pufferidőként is működve segít a szerepváltásban, ami a családos embereknél kifejezetten fontos aktus.

Tehát a mindennapos és kényszerű home office a fizikai egészség terén nagyot harapott az emberek életébe, innen (is) érdemes ránézni arra az adatra, ami szerint a magyarok átlagosan öt kilót híztak az elmúlt egy évben. Ez a világranglista negyedik, míg az uniós versenyben az első helyre volt elég.

Ne gratuláljunk magunknak.

Vigyázat: az elhízás, noha sokan szeretnék e témakört is átideologizálni, nem ideológiai, hanem egészségi- és életminőségbéli kérdés.

Tudom, tudom, ezer tippet elolvastam én is a „hogyan dolgozz jól home office-ban”, de valahogy szinte mindegyikből kimaradt az „így őrizd meg az egészséged” bekezdés. Nem attól leszel egészséges és kerülöd el a plusz kilókat s minden más nyavalyát, hogy reggel kiskosztümben vagy öltönyben ülsz a gépe elé „kapcsolódni” a kollégákkal.

Akkor tudod jó bőrben megőrizni magad, ha tudatosan teszel érte minden egyes nap. Ehhez az kell, hogy találj rá egy jó okot, hogy fontos legyél önmagad számára, tudd, hogy mit szeretnél, legyen egy napi- és heti rutinod.

És aztán csak csináld.

Heti két-három óráról van szó, de ha csak óránként felállsz és öt percben átmozgatod a tested, azzal is sokat teszel magadért. Felsorolni is nehéz, az életed mely területein lesz jobb az életed – bizony, még ott is!

Ne feledd: találj rá egy jó okot és csináld 😊

Egy lehetséges jó ok: egészséges maradsz. S minden más, ami ebből következik.

Tetszett? Oszd meg!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT

A cikk szerzője

Lippai Roland
Azt vállalom, hogy megmutatom, mi mindenre vagy képes; megerősítjük az önbizalmad, a motivációd, tisztázzuk a céljaid, felszínre hozzuk azokat a képességeidet, amelyekkel a jövőben is helyt tudsz állni.
További cikkek
Karrier újratervezés: az első lépéseidről

A karrier újratervezés az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha a munkahelyünk nem jelent számunkra elég motivációt, vagy új kihívásokat keresünk. Egyik ügyfelem komoly problémával keresett meg: szeretett volna felmondani

Stresszhelyzet: így lehetsz ellenállóbb

Bármilyen stresszhelyzet tegye húzóssá a napodat, ha időt és energiát fordítasz magadra, megbirkózol bele. Például, ha sportolsz. A fizikailag aktív emberek jobban és egészségesebben élnek, az élet minden területén jobban

Lelki egészség: tehetsz róla és tehetsz érte

A lelki egészség kérdése az egyik legégetőbb napjainkban, hiszen az esetleges biológiai sajátosságok mellett modern ember életmódja, a vele kapcsolatos elvárásrendszer és teljesíténykényszer milliókat tesz tönkre lelkileg és fizikálisan is.